Информация за монитори

Полезна информация за компютърните монитори

Fashion Colors - Официални Рокли

Света на мониторите

В предложенията на пазара за монитори днес могат да бъдат открити всякакви модели, различаващи се по качества, функционалност и дизайн.

Монитори с кинескоп се появиха успешно, но бяха изместени от по-тънки и по-ярки екрани съдържащи течно-кристални панели. Сред добрите предложения на пазара за технологии бяха и LCD монитори. Зад цялата тази абревиатура са оставени няколко различаващи се технологии.

Към главните LCD панели се отнасят три типа. Преди няколко години беше представен дебют на PLS технология. Сред разнообразието от монитори голяма част от тях използват успешно TN. Това обяснява и по-ниската им цена на пазара.

Сред предимствата на тези монитори се нарежда времето за реагиране, което е сравнително кратко За техен недостатък се взема в предвид зрителният ъгъл, ниската яркост и цветното възпроизвеждане.

Друг вид монитори са вида VA. Те са познати като S-PVA, PVA, MVA и др. Разполагат с увеличен зрителен ъгъл, цветно възпроизводство и по-голяма яркост. Цените им са ниски, но като голям техен недостатък е продължителното време за реакция.

Идва ред и на базираните IPS монитори, които държат най-високи цени. С екрани над 22 инча. Сред предимства на тези монитори са голям зрителен ъгъл и цветно предаване. Недостатък за тези монитори е времето на реакция, което е и най-бавно.

PLS е технология от Самсунг, която се забелязва и при таблети. Тази технология предлага зрителен ъгъл на IPS панел, висока яркост и ниски разходи.