Информация за монитори

Полезна информация за компютърните монитори

Fashion Colors - Официални Рокли

Как да открием проблем в монитора

Всеки втори е изпитвал проблеми с техниката в дома или офиса, а когато проблема е неизвестен, то отстраняването му е още по-затруднено и бавно.

За да имате обща представа, от това, което може да се случи с техниката ви и за да знаете как да реагирате в различни ситуации ви предлагаме следните няколко съвета.

Един от най-честите проблеми след пускане копчето на компютъра е монитора да не се включи. И дори светодиода да е оцветен в характерната му светлина, то картината така и да не се почви върху монитора. В този случаи, явно е, че проблема произхожда от монитора.

За диагностициране ан някои основни проблеми с монитора може да помогнат следните тактики:

На първо място проверете кабела на монитора. Много често се случва той просто да се е измъкнал от „гнездото“ си. Връзката му с компютъра и с основното захранване в мрежата е сред главните причини монитора да не се включи.

На второ място сред проблемите с мониторите се нарежда видео картата. В този случаи се налага отваряне на компютъра и проверката й. В повечето случаи охлаждащият вентилатор може да се е повредил и за да не доведе до прегряване автоматично води до изключване. За целта се изважда картата от слота, след което отново се поставя на мястото си.

Трета причина е проблема с драйверите. Такъв проблем се диагностицира, когато мониторът работи при стартиране, но образът гасне или се влошава по време на зареждане от операционната система. За целта се налага преинсталация. Често само такава на видеокарта върши работа, но понякога монитори се оказват и със собствени драйвери.

Стъпка четири включва проверка на настройки на монитора. Независимо, каква е причината може яркост и контраст да са с тъмен или по-светъл образ.

В случаи, че разполагате и с друг монитор опитайте да свържете и с него и се уверете, че проблемът е на екрана.